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Q: Can cleaning wipes be used in lieu of cloths and chemical solution? 

A: Cleaning wipes, such as Clorox or Lysol Disinfecting Wipes, may be used in lieu of wiping 
cloths stored in sanitizing solution for wiping up food spills and wiping down equipment 
surfaces in accordance with FC 3-304.14 (1999 and 2013 FC) but this does not constitute a 
proper cleaning and sanitizing procedure for a food contact surface. For cleaning wipes there 
should be manufacturer’s instructions on the label for use on food contact surfaces. 

As noted below in Annex 3 – Public Health Reasons, wiping cloths are required to be stored in 
a chemical sanitizing solution if they are intended to be reusable wet cloths.  

2013 FC: Annex 3 - Public Health Reasons 

3-304.14 Wiping Cloths, Use Limitation. Soiled wiping cloths, especially when moist, can become 

breeding grounds for pathogens that could be transferred to food. Any wiping cloths that are not dry 

(except those used once and then laundered) must be stored in a sanitizer solution of adequate 

concentration between uses. Wiping cloths soiled with organic material can overcome the 

effectiveness of, and neutralize, the sanitizer. The sanitizing solution must be changed as needed to 

minimize the accumulation of organic material and sustain proper concentration. Proper sanitizer 

concentration should be ensured by checking the solution periodically with an appropriate chemical 

test kit. Wiping down a surface with a reusable wet cloth that has been properly stored in a sanitizer 

solution is an acceptable practice for wiping up certain types of food spills and wiping down 

equipment surfaces. However, this practice does not constitute cleaning and sanitizing of food 

contact surfaces where and when such is required to satisfy the methods and frequency requirements 

in Parts 4-6 and 4-7 of the Food Code. The same is true of the practice of wiping down a surface 

using dry disposable towels and a spray bottle containing pre-mixed sanitizing solution. This practice 

is not prohibited, however it alone does not constitute proper cleaning and sanitizing of food contact 

surfaces where and when such is required to satisfy the methods and frequency requirements in 

Parts 4-6 and 4-7 of the Food Code. 

Further, for the purpose of wiping up food spills from surfaces in situations where full cleaning and 

sanitizing is not required (such as when a soft drink overflows onto the side of a cup or onto a 

countertop) the use of dry cloths and disposable towels is also acceptable as long as the cloth or 

towel is used for no other purpose. Again, this does not constitute a proper cleaning and sanitizing 

procedure for a food contact surface, when such is called for in 4-6 and 4-7 of the Food Code.  

In order to effectively clean and sanitize food contact surfaces, where and when required to satisfy 

the requirements in Parts 4-6 and 4-7 of the Food Code, the surface must be first cleaned properly to 

remove organic material. In most cases this requires use of detergents or other cleaners such as 

described in Section 4-603.14 of the Food Code. After the surface is clean to sight and touch, a 

sanitizing solution of adequate temperature with the correct chemical concentration should then be 

applied to the surface. The sanitizing solution must stay on the surface for a specific contact time as 

specified in this Code and in accordance with the manufacturer’s EPA-registered label, as applicable. 
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1999 FC: Annex 3 - Public Health Reasons 

3-304.14   Wiping Cloths, Use Limitation. 

Refer to the public health reason for § 3-304.11. 

Soiled wiping cloths, especially when moist, can become breeding grounds for pathogens that could 
be transferred to food. Any wiping cloths that are not dry (except those used once and then 
laundered) must be stored in a sanitizer solution at all times, with the proper sanitizer concentration in 
the solution. Wiping cloths soiled with organic material can overcome the effectiveness of, and 
neutralize, the sanitizer. The sanitizing solution must be changed as needed to minimize the 
accumulation of organic material and sustain proper concentration. Proper sanitizer concentration 
should be ensured by checking the solution periodically with an appropriate chemical test kit. 

Preventing Contamination From Equipment, Utensils, and Linens 

3-304.11 Food Contact with Equipment and Utensils.* 

Pathogens can be transferred to food from utensils that have been stored on surfaces which have not 
been cleaned and sanitized. They may also be passed on by consumers or employees directly or 
indirectly from used tableware or food containers. 

Some pathogenic microorganisms survive outside the body for considerable periods of time. Food 
that comes into contact directly or indirectly with surfaces that are not clean and sanitized is liable to 
such contamination. The handles of utensils, even if manipulated with gloved hands, are particularly 
susceptible to contamination. 

Probe-type price or identification tags are defined as a utensil. This means that if such tags are for 
multiuse, they must meet the criteria listed in Parts 4-1 Materials for Construction and Repair, and 4-2 
Design and Construction. Probe-type price or product identification tags can cause microbial, 
chemical, or physical contamination if not properly designed, constructed, and maintained. 


